Moravské děti

Moravské děti – Holešovský dětský sbor působí v Holešově již 45 let a patří mezi špičkové sbory známé nejen v České republice, ale i ve světě. Moravské děti založil Mgr. Karel Košárek při zdejší Lidové škole umění v Holešově a vedl je více než dvacet let. V roce 1998 převzal dirigentskou taktovku MgA. Michal Vajda, roku 2003 se ujala vedení sboru Mgr. Lenka Polášková, která nejprve působila jako korepetitorka sboru. Během této doby prošly přípravnými odděleními a koncertním sborem stovky mladých lidí. Ti ve sboru rozvíjejí své pěvecké schopnosti, učí se společenským návykům a mají příležitost poznávat cizí země a jejich kulturní dědictví. Moravské Děti koncertovaly v mnoha zemích Evropy, například v Německu, Polsku, Francii, Španělsku, Itálii, Švédsku, Belgii a v Rusku. Pravidelně spolupracují s Filharmonií Bohuslava Martinů ve Zlíně, několikrát natáčeli pro Českou televizi.

Sbor se za svého působení zúčastnil několika mezinárodních festivalů. V roce 2002 navštívil Neerpelt v Belgii a vybojoval zlatou medaili s oceněním Cum Laude. V roce 2005 to byla zase 1. cena tentokrát na Mezinárodním festivalu adventní a vánoční hudby Petra Ebena. V roce 2006 si Moravské děti zopakovaly svůj úspěch v Olomouci a i tentokrát získali titul Finalisti mezinárodního festivalu. V roce 2007 přivezl sbor dvě stříbrné medaile z mezinárodního festivalu Festa Choralis v Bratislavě. Ten samý rok sbor také zavítal na světový festival Grand Prix v ruském Petrohradu, kde získal Zlatý pohár Petra Velikého. V roce 2008 to byly dvě zlaté medaile na mezinárodním festivalu Svátky písní v Olomouci a dva stříbrné diplomy na Světové olympiádě v rakouském Grazu. V  roce 2009 získal sbor na XIX. Mezinárodním festivalu adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena, který se konal v Praze – „Zlatou medaili“ a také „Zvláštní cenu za provedení skladby Petra Ebena PSALMUS 8“. V roce 2010 – na Mezinárodním festivalu Svátky písní Olomouc získal sbor 3x zlatou medaili ve třech kategoriích. Bezesporu největším úspěchem posledních let byl zisk zlaté medaile (kategorie Dětské sbory do 16 let) a medaile stříbrné (kategorie Folklor) na Světové olympiádě sborů v čínském Shaoxingu v červenci roku 2010. O rok později své úspěchy rozšířil o získání zlatého pásma a ceny „Vítěz kategorie“ na mezinárodním festivalu Musica sacra v Bratislavě. Všechny úspěchy korunoval zisk ocenění „Sbor roku 2010“ v kategorii dětské sbory – ocenění, které uděluje Unie českých sborů.

Kromě festivalů a soutěží působilo toto těleso i v mnoha zajímavých projektech. Namátkou v roce 2011 spolupracovaly Moravské děti se zlínskou Filharmonií Bohuslava Martinů na opeře Bohéma, kterou pak dvakrát představily v Kongresovém centru ve Zlíně a v pražském Rudolfinu. V roce 2012 pak opět se zlínskou filharmonií a tentokrát i s baletem Moravského divadla Olomouc účinkovaly v opeře Louskáček.

V roce 2012 na celostátní soutěži dětských pěveckých sborů Porta Musicae v Novém Jičíně sbor získal titul absolutní vítěz soutěže a na mezinárodním festivalu sborů ve španělském Cantonigros 1. místo v kategorii dětských sborů. V roce 2014 Moravské děti přivezly z mezinárodního festivalu soudobé hudby Canti veris Praga s Cenou Zdeňka Lukáše zlaté pásmo v kategorii dětských sborů do 16 let.

 

Rok 2015: International Choral Festival of Preveza (Řecko) – stříbrné pásmo

Rok 2016 – International Choir Competition and Grand Prix of Choral Music „Lalurea Mundi Budapest“ – zde v kategorii GP 1 – Dětské sbory jsme získaly ocenění za vynikajícící um. počin „Laurea Cum Laude“ a v kategorii OC 9 – Musica Sacra – Gold Diploma Level I. a ocenění Winner of the Category.

V roce 2017 Moravské děti pořádaly cestu do Japonska – Tokia. Zde jsme koncertovali se dvěma tokijskými sbory a měli samostatné 4 koncerty. Jeden z koncertů byl v prostorách Velvyslanectví České republiky při otevření výstavy české sklo Moser Karlovy Vary.

Rok 2018 – International Musical Eisteddfod Llangollen, Wales – 7. místo v kateg. Folk song a 6. místo v kategor. „Seniors Childrens Choir“.

Listopad 2018 – zahajovací koncert v rámci 12. celostátní soutěže dětských pěveckých sborů Porta musicae Nový Jičín.

 

Sbor natočil již čtyři profilové CD – poslední s  názvem Kouzlo české hudby v roce 2013.

Repertoár sboru je velmi pestrý a zahrnuje jak skladby duchovní, tak světské, od děl starých mistrů polyfonie přes díla klasiků a současných skladatelů až po lidové písně.

 

Sbormistryní od roku 2003 je Mgr. Lenka Polášková

Klavíristka sboru:   MgA. Martina Mergentalová.