Lucie Kaňková

Lucie Kaňková se narodila 22.1.1991 v Praze ve významné hudební rodině Kaňků a Feldů. Ve čtyřech letech začala hrát na housle a klavír. V roce 2002 úspěšně složila přijímací zkoušky na Gymnázium Jana Nerudy s Hudebním zaměřením a poté na Pražskou Konzervatoř, kterou pod vedením houslové pedagožky Dariny Zárubové roku 2012 úspěšně ukončila s titulem DiS.

Roku 2010 Lucii Kaňkovou oslovil Mathias Spohr (švýcarský hudební skladatel), zda by ztvárnila hlavní roli “Miesmies” v jeho moderní opeře Spiegel das Kätzchen na námět známého švýcarského literáta Paula Burkarda. Tato produkce naplnila divadlo Pražské Konzervatoře a další divadla ve Švýcarsku (Wintherthur, Langenthal, Zürich Rigiblick). Díky této nabídce byla Lucie Kaňková objevena světovým tenoristou Fr. Araizou.

Lucie Kaňková je nositelkou mnoha cen. Na mezinárodní pěvecké soutěži v Olomouci získala pod vedením Magdy Bělohlávkové dvakrát 1. cenu a titul laureáta. Na komorní pěvecké soutěži Stonavská Barborka obdržela také 1. místo a roku 2012 se Lucie Kaňková stala absolutním vítězem tříkolové celostátní pěvecké soutěže v Turnově. V roce 2015 se účastnila mezinárodní operetní soutěže Nico Dostala v Korneuburgu u Vídně, kde byla v absolutním pořadí žen druhá. Ve stejném roce se také prvně účastnila Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, kde získala 2. místo v kategorii Junior a dalších 5 ocenění. V roce 2016 si ze soutěže v Karlových Varech odvezla 1. cenu v kategorii Opera a 8 dalších ocenění, včetně smluv s divadly, orchestry a festivaly. V roce 2017 se Lucie Kaňková zúčastnila soutěže American International Czech & Slovak Voice Competition v USA, kde získala 2. místo a speciální kanadskou cenu za interpretaci. Ve stejném roce vyhrála 2. místo na soutěži Nadace Bohuslava Martinů v Praze s cenou za nejlepší interpretaci díla B.Martinů a dalšími zvláštními cenami.

V roce 2013 nastoupila Lucie Kaňková do Operního studia ve švýcarském Bielu, kde pod vedením pěvecké profesorky Barbary Locher s vyznamenáním ukončila roku 2016 magisterské studium MA Spezialized Music Performance Oper na Hochschule der Künste Bern. V jejích absolventských představeních ztvárnila hlavní roli Teofane v opeře Ottone G.F.Händela v divadlech v Bielu a Solothurnu. Od září 2016 pokračovala vedle koncertní činnosti ve studiu pod vedením Prof. Barbary Locher na univerzitě v Luzernu, konkrétně ve dvouletém magisterském sólistickém studijním programu Master of Arts Solo Performance, které zakončila koncertem v největší švýcarské hale KKL s Luzernskou filharmonií. V roce 2017 započala Lucie Kaňková doktorské studium na pražské HAMU.

V sezóně 2014/15 byla Lucie Kaňková angažována v Theater Biel-Solothurn do rolí Kuchtík ve Dvořákově Rusalce a Luigi v Donizettiho Viva la mammě. S těmito produkcemi odezpívala bezmála 50 představení v různých švýcarských divadlech (např. v Theater Biel-Solothurn, Visp, Schaffhausen, Vevey, Thun, Burgdorf, Vernier, Langenthal, Wintherthur atd.). Od roku 2014 je také oficiální sólistkou švýcarského orchestru de Genève-Lancy. V roce 2016 Lucie Kaňková inscenovala svůj vlastní operní projekt Ariadne od Bohuslava Martinů, ve kterém ztvárnila a ještě ztvární hlavní roli Ariadny ve Švýcarském Bielu. Nyní plánuje ve spolupráci s nadací B.Martinů operu uvést i na území České Republiky.

Lucie vystoupila jako sólistka v rámci Operního týdne v Kutné hoře, s Jihočeskou filharmonií, se Symfonickým Orchestrem Českého Rozhlasu, s Karlovarským Symfonickým Orchestrem, s Thüringen Philharmonie (DE) a s Luzerner Sinfonieorchester i Lucerne Artists Orchestra (CH). Dále ve Slovenském národním divadlem v Bratislavě i v Národním divadlem v Praze a Brně. V sezóně 2019/20 ztvární roli Ännchen ve Slezském divadle Opava a hlavní roli Poppey v Tylově divadle v Plzni. V současnosti spolupracuje s KS Gabrielou Beňačkovou.